Lage olieprijzen en spanningen tussen het Westen en Rusland maken economische projecten in het noordpoolgebied minder realistisch.

Even leek de Noordpool een diplomatieke brandhaard te worden. Verschillende landen deden hun best om aan te tonen dat delen van het ijzige gebied tot hún territorium behoren. Als laatste diende Denemarken een claim in.

Onder het poolijs zouden geweldige voorraden grondstoffen liggen. En met het smeltende poolijs werd ook een korte route tussen Europa en Azië een stuk beter bevaarbaar. President Poetin zei zelfs dat de poolroute het Suezkanaal zou overvleugelen als de beste transportroute tussen Europa en Oost-Azië.

Olie winnen wordt duur

Maar met de dalende olieprijzen is de Noordpool ineens een stuk minder aanlokkelijk geworden, signaleert The Economist. Door het extreme klimaat is het erg duur om er olie en gas te winnen. Veel olie- en gasvelden zouden niet rendabel zijn met een olieprijs rond de 50 dollar per vat.

Olie is niet de enige grondstof die uit de gratie is. Het bedrijf achter een enorme ijzermijn in Groenland ging vorig jaar failliet. Deels had dat te maken met het feit dat het bedrijf een mijn bezat in het door ebola getroffen Sierra Leone. Maar de ijzerprijzen zijn bijna net zo hard gedaald als de olieprijzen.

Vaarroute te onvoorspelbaar

Ook lijken Poetins verwachtingen ten aanzien van de Noordoostpassage lijken veel te hooggespannen. In 2010 maakten vier schepen de reis, in 2013 waren dat er al 71. Een geweldige toename, maar dat aantal valt nog altijd in het niet bij de 16.000 schepen die in 2013 door het Suezkanaal voeren.

Het merendeel van de schepen voer bovendien van de ene Russische haven naar de andere. Vooral de onberekenbaarheid maakt de route impopulair. Twee weken minder reistijd weegt niet op tegen een dag te laat komen. Liever er wat langer over doen, als je zeker kunt weten wanneer je lading aankomt.

Westen gelooft het wel even

De Poolraad, opgericht om de territoriale aanspraken op te lossen, werkt rustig verder. Maar de VS en Canada steken er niet veel energie in. Bovendien kan de Raad weinig doen om de ruzie tussen Rusland en het Westen op te lossen.

Al met al lijkt het er niet op dat de Noordpool een economische bloeitijd (of milieukundige ramptijd) tegemoet gaat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl